Hardchroom


In tegenstelling tot decoratieve chroomlagen van 0,5µm gaat het bij hardchroom om de technische waarde van de chroomlaag. Meest gekende toepassing zijn hydraulische zuigerstangen en walsen.

Hardchroom

In tegenstelling tot decoratieve chroomlagen van 0,5µm gaat het bij hardchroom om de technische waarde van de chroomlaag. Meest gekende toepassing zijn hydraulische cilinders. Laagdiktes van 30 tot 2000µm zijn hier mogelijk. Hardheid: 1100 Vickers.

Het proces is een galvanotechniek of electroplating. Deze methode gebruikt elektriciteit om afzetting van metaal te creëren. Het metalen onderdeel wordt ondergedompeld in een zoutoplossing, waardoor via een externe bron stroom wordt geleid. Het voorwerp zelf wordt zo de kathode (minpool). De bron stuurt dus extra elektronen naar deze pool. In het bad hangt een ander metalen voorwerp, de anode (pluspool).

Door de onderdompeling in water met opgelost zout kan er een stroom lopen. De metaalionen aan de kathode worden gereduceerd tot het metaal. Deze nemen de elektronen van de stroombron op en slaan het metaal neer op het voorwerp. Zo vormen ze een metallische afzetting.

Plasmajet behandelt onderdelen tot diameter 1000mm en lengte tot 6000mm. Door precisieslijpen kan hardchroom hoogglans worden gepolijst <0,05µRa.

Toepassingen

  • Herstellen van hydraulische cilinders

  • Gechromeerde rollen
  • Sleeves
  • Homogenisator plunjers